Çocukluk Çağı Ne Zaman Başlar?

Bebekler 12.ayını doldurduğunda artık çocuk sayılırlar. Bu yüzden 12. aya kadar yapılan aşılamalar bebek aşılamaları, 12. ayını doldurmuşlarda yapılan aşılar ise çocuk aşılamaları içerisine girer.

Çocukluk Çağı Ne Zaman Başlar?

Bebekler 12.ayını doldurduğunda artık çocuk sayılırlar. Bu yüzden 12. aya kadar yapılan aşılamalar bebek aşılamaları, 12. ayını doldurmuşlarda yapılan aşılar ise çocuk aşılamaları içerisine girer.

Bebek Aşıları ile Çocuk Aşıları Farklı mıdır?

Aşılamada temel prensip bebeklerimizin ve çocuklarımızın aşı ile korunabilir hastalıklara karşı hastalığın görülebileceği en erken döneme kadar yeterli bağışıklığın sağlanmasıdır. Bebek ve çocuk çağda uygulanan aşılar aynı aşılardır. Ancak bazı aşılarda örneğin; boğmaca ve difteri aşılarında çocuk dozlarda düşürülmüş doz aşı uygulanır. Aşının diğer bileşenleri aynı kalır.

Çocuğumu Bir Daha Ne Zaman Aşıya Götüreceğim?

Çocuğunuzu ulusal aşı takviminde belirtilen dönem ve aralıklarda aşıya götürmelisiniz.

Çocuğum Hasta İken Aşı Yaptırabilir miyim?

Çocuğunuz hasta ise hastalığının ciddiyetine göre aşılanıp aşılanmamasına karar verilir. Aşağıda belirtilen nedenler aşılamaya engel teşkil etmez;

• Allerji veya astım (yukarıda anlatıldığı gibi, aşının belirli bir bileşenine karşı bilinen bir alerji dışında),

• 38.5 ºC’nin altında seyreden solunum yolu enfeksiyonu veya ishal gibi hafif hastalıklar,

• Ailede aşıyı takiben yan etki görülme öyküsü,

• Ailede konvülsiyon, felç veya epilepsi bulunma öyküsü,

• Antibiyotik tedavisi görme,

• Anne sütü alma,

• Kronik kalp, akciğer, böbrek veya karaciğer hastalıkları gibi kronik hastalıklar,

• Serebral palsi, Down sendromu gibi kalıcı nörolojik durumlar,

• Prematürite (aşılama ertelenmemelidir),

• Ameliyat öncesi ve sonrası,

• Malnütrisyon,

• Yenidoğan sarılığı öyküsü,

• Topikal (cilt üzerine krem/merhem), aerosol (solunum yolu ile) şeklinde veya lokalize (intraartiküler, intrabursal veya tendon içi vb.) steroid kullanımı ya da ağız yolu ile düşük doz steroid kullanımı (2 mg/kg veya 20 mg/gün dozundan az),

• Konvülsiyon öyküsü: aşılama sonrası ateş görülebileceğinden, febril konvülsiyon öyküsü olan çocuklarda ateş çıkması beklenen dönemde ateş düşürücü verilmesi uygundur. Çocuk antikonvülzan tedavi alıyorsa tedavisine aksatılmadan devam edilmelidir.

Çocuğuma Aynı Anda 2 Aşı Yaptırabilir miyim?

Çocuğunuza aynı anda 2 veya 3 aşı uygulanabilir ancak bu durumda dikkat edilmesi gereken hususlar; aşının yapıldığı yerler arasında en az 2 cm. mesafe olmalıdır. 2 farklı aşı yapılacaksa ideali 2 farklı ektremiteden uygulanmasıdır (farklı bacaklar veya kollar). 3 aşı uygulanacak ise aynı kol veya bacaktan 2 cm. ara vermek koşulu ile 2 aşı uygulanabilir. Ancak aynı anda birden fazla aşı uygulamalarında hangi aşının hangi bacak veya kola uygulandığı not edilmelidir.

Çocuğumu Aşılattıktan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?

Aşı en yaygın, en güvenilir ve en etkin koruyucu hekimlik yöntemidir. Ancak aşı da bir ilaçtır ve sağlıklı bebeğimize dışarıdan verilen bir maddedir. Bebeğinize aşı yaptırdıktan sonra 1-2 gün boyunca ateşine dikkat etmek gerekir. Nadir de olsa bazı aşıların ateş yapıcı özelliği vardır.

Ancak bu ateş çeşitli komplikasyonlara yol açacak kadar yüksek olmayıp genellikle ateş düşürücülerle kontrol altına alınabilir. Bunun haricinde çok nadir de olsa bebeğinizde başka aşı sonrası istenmeyen bir etki görülür ise lütfen doktorunuza başvurunuz.

Çocuğum Aşıdan Ne Kadar Sonra Hastalıktan Korunur?

Her uygulanan aşıya karşı vücutta oluşan bağışık yanıt süresi değişmekle birlikte genellikle 2-3 hafta içerisinde artık olunan aşıya karşı vücudumuz direnç kazanmıştır diyebiliriz. Unutmayalım ki, birden fazla doz uygulanması gereken aşılar en uygun bağışık yanıtı ancak tüm dozlar uygulandıktan sonra sağlayacaktır.

Okul Çağında Aşılama

Okullar çocuklarımızın toplu ortamda bir arada bulunmaları açısından bulaşıcı hastalıkların yayılma olasılığının en yüksek olduğu mekanlardan biridir. Bu yüzden okullarda bulaşıcı hastalıkları önleyici aşıların yapılması ve çocukların bu hastalıklra karşı korunması son derece önemlidir. Okul çağında aşılama çok sayıdaki çocuğa ulaşabilme ve kitlesel aşılama yapılması bakımından aşılama hizmetlerinin önemli bir ayağını oluşturmaktadır. Okul aşılamaları ile ulaşılan aşılama oranları yüksektir. Ancak toplu aşılama yapıldığından aşılanan çocuklar arasında korku ve heyecan aşılanacak diğer çocukları olumsuz yönden etkileyebilmektedir.

Okul çağında yapılan aşılar şunlardır;

İlköğretim 1. sınıf; kızamık-kızamıkçık,kabakulak (KKK) ve Difteri-boğmaca-tetanoz-inaktif Polio (DaBT-IPA)

İlköğretim 8.sınıf; difteri-tetanoz (dT)

Okul çağında yapılması gereken bu aşılar daha önce olunan aşıların pekiştirmesi niteliği taşıdığından dolayı mutlaka yaptırılmalıdır.

Özel Aşılama

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de uygulanacak olan aşı programı Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenir. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ulusal aşı takviminin belirlenmesi için her ülkenin kendi kriterleri vardır. Bu kriterler arasında; hastalığın o ülkede bir sağlık sorunu olup olmadığı, hastalığa karşı aşılamanın yerine başka önleme tedbirleri olup olmadığı, aşılamaya ayrılan bütçe ve ülkenin hastalığın yayılması açısından içerisinde bulunduğu durum vb. nedenler yer alır. Bu doğrultuda ulusal aşı takvimi belirlenir ve ülkemizde bu kapsamda bulunan aşılar ücretsiz olarak uygulanır. Ulusal aşı programı kapsamında bulunmayan aşılar özel aşı olarak nitelendirilmektedir.

Bu aşılara örnek olarak;

• İnsan Papilloma Virüs Aşısı

• Rotavirüs aşıları sayılabilir.